Dbanie o zdrowie Robienie zakupów Tematyka żywnościowa 

Sok z kiszonej kapusty i sok z kiszonego buraka – właściwości

Jeśli potrzebujesz soku z kapusty kiszonej, odwiedź ten adres.

Z kwaszonek korzysta się w polskiej kuchni od wieków. Od kilku lat jednakże często wspomina się również ogromne właściwości zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z buraków i kapusty. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej widoczny jest na półkach marketów w sekcjach z żywnością ekologiczną.

Sok z kiszonej kapusty – właściwości i składniki odżywcze

W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił chyba większość z nas. Nasze babcie samodzielnie kwasiły kapustę na podstawie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po skonsumowaniu całej kapusty nierzadko dawały swoim wnusiom kubeczek z sokiem, wyjaśniając, że napój jest cierpki, lecz niezmiernie zdrowy. I miały rację! Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa bomba witaminowa! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy A, C, E oraz K, a także liczne minerały, jak m.in. żelazo, fosfor oraz sód. Wielu ludzi może mieć trudności z przystosowaniem się do cierpkiego smaku tego soku, ale warto spożywać go regularnie, bo usuwa toksyny z organizmu, działa on bakterio- i grzybobójczo, wypłukuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu i ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, więc w efekcie może wspomagać proces odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić niedostatek kwasu askorbinowego, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu i chroni przed przeziębieniami. Z uwagi na zawarte w nim żelazo sok z kapusty kiszonej podaje się też anemikom. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego napoju nie wolno nadużywać – zaleca się pić mniej więcej 1 kubeczek soku dziennie.

Sok z kiszonego buraka jest tak samo prozdrowotny!

Innym odżywczym sokiem, którego używamy od wieków do gotowania, a który spożywamy też jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonych buraków. W jego składzie znajduje się dużo witamin i ma własności antyoksydacyjne, antyseptyczne oraz przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia odporność: obniża poziom cholesterolu, zapobiega obstrukcjom, a przy tym poprawia koncentrację. Choć buraki cechują się sporą zawartością cukrów, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego IG i mogą go spożywać diabetycy. Nie rekomenduje się jednak jego spożycia paniom w ciąży i karmiącym piersią, jak również osobom cierpiącym na reumatyzm bądź schorzenia nerek.

Jeżeli nie masz czasu, żeby przygotować soki z kiszonek samodzielnie, możesz nabyć je w swoim sklepie lub założyć na nie zamówienie przez internet na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że tego typu soki powinno się składować w chłodzie.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Zobacz także: