różowa sól himalajska, sól kłodawskaDbanie o zdrowie Robienie zakupów 

Sól kłodawska i himalajska – bogaty skład mineralny

Związkiem chemicznym potrzebnym do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka jest sól. Jakie zalety posiada sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Czemu warto ich używać w gastronomii?

Właściwości różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który wspaniale wzbogaca smak potraw. Chociaż nadmierne użycie soli ma niepożądany wpływ na zdrowie, to jej odpowiednie porcje (do 6 gramów dziennie) są potrzebne dla poprawnego działania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, czyli w pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną i utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze złóż szacowanych na prawie 250 mln lat. Składnik ten zawiera masę cennych pierwiastków oraz minerałów, między innymi selen, magnez czy wapń, a jednocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych zanieczyszczeń i składników, np. metali ciężkich. Sól himalajska bardzo dobrze podbija smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska – źródło magnezu, cynku i wapnia

Sól kłodawska z kolei to składnik o wysokim stopniu czystości – zawiera prawie 97% chlorku sodu i stanowi wspaniały do naszych kiszonek. Jest między innymi kopalnią potasu, wapnia czy cynku, a więc składników potrzebnych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, zatem nie traci swoich cech i jest bez trudu wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska jest na co dzień wykorzystywana nie tylko w branży gastronomicznej, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]

Zobacz także: