Nie tylko na świąteczny stół – o barszczu białym i żurku
Więcej o zakwasie na żur na artmankiszonki.pl/pl/c/Zurki-i-barszcze-biale/12.
W ostatnich latach rzadko już jemy dwuposiłkowe obiady. Przez notoryczny pośpiech, co wywołuje konieczność szybkiego najedzenia się, raz za razem rezygnujemy z zup, wybierając potrawy, które uprzednio oferowane były na ogół jako to drugie danie. Niemniej jednak tradycyjne polskie zupy, jak barszcz biały i żurek, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeżeli własnoręcznie przygotowujemy je już tylko okazjonalnie, to cały czas stanowią one stały punkt w ofercie barów oraz restauracji z polską kuchnią, jak również są obligatoryjnie podawane podczas świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy.
Barszcz biały to nie żurek – podstawowe różnice
Gdy spyta się Polaka o zupę przyrządzaną na mącznym zakwasie, to od razu wymieni on albo żurek albo barszcz biały. Mnóstwo osób nawet nie wie, że to dwa odmienne dania, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem zwyczajowo żurek przygotowuje się z zakwasu z mąki żytniej, zaś barszcz biały – na zakwasie na mące pszennej. To jednak nie jedyna rzecz, która odróżnia te zupy, niemniej powinno się ostro zaznaczyć, że nie ma jednego kanonicznego przepisu na barszcz biały i drugiego na żurek. Sztuka kulinarna jest wszak sztuką, a każda potrawa odzwierciedla indywidualne preferencje i doświadczenie kucharza. Co jednakże da się wskazać to fakt, że w barszczu białym z reguły znajduje się więcej grzybów i jarzyn. Barszcz zabiela się również tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można wykorzystać sok kapusty kiszonej bądź z ogórków kwaszonych. Natomiast z żurkiem temat jest bardziej zagmatwany, gdyż w ramach tej grupy zup wymienia się 3 warianty:
– lekki, niezbyt gęsty żurek, zabielany obficie śmietaną i przyprawiany znaczną ilością majeranku, podaje się go najczęściej z chlebem i jajkiem;
– kwaskowaty, gęsty żur gotowany na ogół z dużą ilością czosnku, także na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kawałkami kartofli;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której kostki kartofli gotuje się na zakwasie chlebowym bądź żytnim.
Zakwas na żur i barszcz biały? Zrobić samodzielnie, a może kupić?
Preparacja zakwasu na wyszczególnione wyżej zupy jest łatwe, chociaż nie zawsze pierwsze podejście kończy się sukcesem. W literaturze kulinarnej znajduje się kilkanaście instrukcji, jak zrobić zakwas, które warto przetestować. Używając jednak domowy zakwas należy zaplanować przyrządzanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Z tej przyczyny, jeśli apetyt np. na barszcz biały zaatakuje was bez ostrzeżenia, można wykorzystać gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, wystarczających na przygotowanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych internetowych, jak i stacjonarnych, bez przeszkód nabędziemy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, dzięki którym przygotujemy smakowity biały barszcz i tradycyjny żurek śląski czy też staropolski.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]