Robienie zakupów Tematyka żywnościowa 

Smaczna i niezwykle zdrowa – o kapuście kwaszonej

Więcej szczegółów o kiszonej kapuście.

Niepowtarzalny smak kiszonej kapusty jest bezsprzecznie częścią polskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem szeregu potraw i przeciętny Polak bardzo często kładzie ją na swoim stole. I bardzo dobrze, bo kapusta kiszona to niezmiernie zdrowe pożywienie.

Kwaszona kapusta – czemu powinno się spożywać?

Kapusta kiszona, albo kwaszona, jako że tych dwóch nazw używa się wymiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych wynalezionych na skutek dążenia człowieka do znalezienia sposobu na wielomiesięczne magazynowanie strawy. Drobno poszatkowane liście białej kapusty są zdatne do spożycia przez długi okres czasu w efekcie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. W dawnych czasach spożywanie kapusty kwaszonej umożliwiało uzupełnienie konieczne minerały i witaminy, których pozyskanie podczas zimy było znacznie trudniejsze aniżeli współcześnie. A należy podkreślić, że w kapuście kiszonej jest wiele substancji, które są istotne dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To doskonałe źródło witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, witaminy A, jak również witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz wykazującej między innymi właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. W kwaszonce tej znajdują się również inne kluczowe dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (np. B9, B6, B3). Co więcej, kapusta kiszona to źródło między innymi probiotyków, wapnia i potasu. Zarazem to żywność niskokaloryczna, stąd zaleca się jej konsumpcję osobom pragnącym odchudzić się.

Bigos, kwaśnica, kapuśniak – nie zaistniałyby bez kwaszonej kapusty

Kiszona kapusta na naszych talerzach pojawia się zarówno w przystawkach do dań, jak i jako najważniejszy ich element. Niegotowaną z reguły spożywa się ją jako surówkę z posiekaną cebulką i tartą marchwią, która pasuje do potraw z ryb i ziemniaków, a rzadziej na słodko – z dodatkiem łyżeczki cukru. To również artykuł, który bardzo dobrze komponuje się z borowikami oraz czerwonym mięsem, więc robi się z niej farsz do krokiecików, pierogów czy łazanek. Naturalnie, bez kiszonej kapusty nie zaistniałyby tradycyjne polskie dania jak bigos, góralska kwaśnica bądź kapuśniak.

W zasadzie każda rodzina posiada swój przepis na kapustę kiszoną, lecz współcześnie raczej rzadko przygotowuje się ją w domu, ponieważ nie ma już potrzeby składowania żywności na okres zimy. Kiszoną kapustę w dużych i niewielkich opakowaniach bez trudu znaleźć można w każdym sklepie, a także można złożyć na nią zamówienie przez internet. Wytwórcy mają w swoim asortymencie też ekologiczną kapustę kwaszoną.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Zobacz także: