Zdrowa żywność z upraw ekologicznych – kupuj tę z certyfikatem
Dowiedz się, gdzie kupić eko żywność, wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Zywnosc-ekologiczna/15.
Od szybkiego rozkwitu przemysłu żywieniowego, który obserwujemy od początku XX wieku, artykuły jedzone przez nas każdego dnia zaczęto coraz częściej wypełniać rozmaitymi związkami wydłużającymi ich świeżość. Jednakże wraz z rosnącą wiedzą nabywców odnośnie tego, co konsumują i jak może to wpływać na ich zdrowie, w ostatnim czasie coraz chętniej poszukują oni artykułów wytworzonych z żywności nieprzetworzonej.
Ekologiczna żywność – rośliny hodowane z zachowaniem wszelkich norm rolnictwa ekologicznego
Aby jakiś wyrób oferowany w Polsce mógł mienić się „eko”, musi spełnić kilka wytycznych. Żywność ekologiczna i przetwory z niej sporządzone muszą uzyskać odpowiednie certyfikaty przyznawane przez uprawnione do tego instytuty. Fundamentalną jednakże właściwością spożywczych artykułów eko jest to, że zastosowane do ich przyrządzenia owoce oraz warzywa uprawiano z zachowaniem głównych reguł rolnictwa ekologicznego. To oznacza, iż rolnicy nie korzystali z chemicznych środków zabezpieczenia roślin ani nawozów mogących mieć negatywny oddziaływanie nie tylko na samopoczucie ludzi, lecz które również szkodzą otoczeniu. Niektóre wszak nawozy zanieczyszczają wody powierzchniowe lub wywołują zakwaszenie gleby, a natryski upraw silnymi pestycydami nieraz powodują np. śmierć pożytecznych organizmów. Z kolei na skutek ekologicznej uprawy warzywa oraz owoce cechują się niższą zawartością metali ciężkich, azotynów i azotanów, a to znaczy, że mniej tych niezdrowych substancji przeniknie do ciała ich konsumentów.
Co powinno być umieszczone na opakowaniu przetworów ekologicznych
Żywność eko podlega stałemu nadzorowi na wszystkich etapach produkcji, w tym także podczas transportu i przechowywania. Co kluczowe, gdy przetwór spełnia wymogi, jego producent obok typowych informacji m.in. o terminie przydatności do spożycia, możliwych alergenach, wadze netto, miejscu pochodzenia ingredientów czy temperaturze przechowywania, musi także bezwzględnie podać numer identyfikacyjny organu kontrolnego dany produkt oraz zamieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, którym jest liść ułożony z białych gwiazdek na zielonym tle. Poszukując żywności eko wypada zatem czytać wnikliwie etykiety wyrobów, a kupując je online w sklepie producenta sprawdzić, czy na stronie opublikowana jest informacja o posiadanych certyfikatach.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]