Tematyka żywnościowa 

Piekarnia Pochopień – gwarancja dobrego pieczywa

Tradycyjne produkty Piekarni Pochopień Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami datowanymi na 1946 rok. Założona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był wielokrotnie nagradzany za swoje zasługi dla rozwoju handlu i rzemiosła. Szanowany w Krakowie piekarz, który był pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych dał początek istniejącej do dziś piekarni. Podtrzymywanie tradycji rodziny i poszanowanie wartości odróżnia Piekarnię Pochopień od konkurencji, stawiając ją wśród wiodących krakowskich firm piekarniczych. Wyznacznikiem tego jest lokalizacja mieszczącego się na ulicy Karmelickiej zakładu, jedynego znajdującego się w centrum miasta. Ta tradycyjna piekarnia to przede wszystkim…

Więcej
Edukacja Tematyka żywnościowa 

Zapisz się na kurs gotowania i poznawaj tajniki kuchni

Samodzielne przyrządzanie potraw w domu ma wiele plusów. Największym z nich jest głównie zmniejszenie wydatków – spożywanie potraw w domu jest zwykle dużo tańsze aniżeli częste korzystanie z oferty lokali gastronomicznych. Satysfakcja płynąca z ugotowania dania osobiście jest też tak samo istotna – szczególnie, gdy dzielimy się nim z domownikami czy gośćmi. Nie można nie pamiętać także o tym, że pichcąc osobiście wiemy, co trafia na stół, a to okazuje się niezmiernie ważne dla osób wykluczających ze swojego jadłospisu konkretne składniki (na przykład cukier, mięso czy laktozę) lub przechodzących dietę.…

Więcej
Robienie zakupów Tematyka żywnościowa 

Nie tylko na świąteczny stół – o barszczu białym i żurku

W ostatnich latach rzadko już jemy dwuposiłkowe obiady. Przez notoryczny pośpiech, co wywołuje konieczność szybkiego najedzenia się, raz za razem rezygnujemy z zup, wybierając potrawy, które uprzednio oferowane były na ogół jako to drugie danie. Niemniej jednak tradycyjne polskie zupy, jak barszcz biały i żurek, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeżeli własnoręcznie przygotowujemy je już tylko okazjonalnie, to cały czas stanowią one stały punkt w ofercie barów oraz restauracji z polską kuchnią, jak również są obligatoryjnie podawane podczas świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy. Barszcz biały to nie żurek…

Więcej
Dbanie o zdrowie Robienie zakupów Tematyka żywnościowa 

Sok z kiszonej kapusty i sok z kiszonego buraka – właściwości

Z kwaszonek korzysta się w polskiej kuchni od wieków. Od kilku lat jednakże często wspomina się również ogromne właściwości zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z buraków i kapusty. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej widoczny jest na półkach marketów w sekcjach z żywnością ekologiczną. Sok z kiszonej kapusty – właściwości i składniki odżywcze W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił chyba większość z nas. Nasze babcie samodzielnie kwasiły kapustę na podstawie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po skonsumowaniu całej kapusty nierzadko dawały swoim wnusiom kubeczek z sokiem,…

Więcej
Robienie zakupów Tematyka żywnościowa 

Zamienniki kapsułek do Dolce Gusto

Ekspresy z systemem Dolce Gusto na dobre wtopiły się w pejzaż naszych kuchni. Polaków urzekła nie tylko ich fantazyjna, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, że dają łatwy dostęp do smacznych gatunków kawy. Miłośnicy tego napoju z czasem zrozumieli, iż nie chcą się ograniczać tylko do oferty jednego producenta, toteż na rynku szybko powstał powstał popyt na kapsułek Dolce Gusto. Odpowiedziało na niego parę firm, które zaczęły stopniowo podbijać serca sympatyków kawy. Czy można nabyć zamienniki kapsułek Nescafe Dolce Gusto? Producenci oferujący zamienniki kapsułek Nescafe Dolce Gusto pochodzą z różnorodnych…

Więcej
Baza porad Tematyka żywnościowa 

Dalgona coffee – kawa i deser w jednym

Dalgona coffee to obecnie jeden z najbardziej rozpoznawalnych napojów w mediach społecznościowych. Ponieważ łączy w sobie zalety kawy i deseru kawowego, jest świetnym rozwiązaniem na spotkanie z przyjaciółmi lub wieczorny relaks. Dowiedz się, czym dokładnie jest i jak przygotować dalgona coffee. Czym jest i skąd pochodzi dalgona coffee? Dalgona coffee to słodki napój kawowo-mleczny, podawany na zimno. Wywodzi się z Korei. Jego stworzenie przypisuje się właścicielowi kawiarni HonKee, natomiast nazwę – jednemu z koreańskich aktorów, który odwiedził słynną kawiarnię, a smak kawy porównał do cukierka Dalgona. Po emisji programu, w…

Więcej
Robienie zakupów Tematyka żywnościowa 

Zdrowa żywność z upraw ekologicznych – kupuj tę z certyfikatem

Od szybkiego rozkwitu przemysłu żywieniowego, który obserwujemy od początku XX wieku, artykuły jedzone przez nas każdego dnia zaczęto coraz częściej wypełniać rozmaitymi związkami wydłużającymi ich świeżość. Jednakże wraz z rosnącą wiedzą nabywców odnośnie tego, co konsumują i jak może to wpływać na ich zdrowie, w ostatnim czasie coraz chętniej poszukują oni artykułów wytworzonych z żywności nieprzetworzonej. Ekologiczna żywność – rośliny hodowane z zachowaniem wszelkich norm rolnictwa ekologicznego Aby jakiś wyrób oferowany w Polsce mógł mienić się „eko”, musi spełnić kilka wytycznych. Żywność ekologiczna i przetwory z niej sporządzone muszą uzyskać…

Więcej
Robienie zakupów Tematyka żywnościowa 

Smaczna i niezwykle zdrowa – o kapuście kwaszonej

Niepowtarzalny smak kiszonej kapusty jest bezsprzecznie częścią polskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem szeregu potraw i przeciętny Polak bardzo często kładzie ją na swoim stole. I bardzo dobrze, bo kapusta kiszona to niezmiernie zdrowe pożywienie. Kwaszona kapusta – czemu powinno się spożywać? Kapusta kiszona, albo kwaszona, jako że tych dwóch nazw używa się wymiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych wynalezionych na skutek dążenia człowieka do znalezienia sposobu na wielomiesięczne magazynowanie strawy. Drobno poszatkowane liście białej kapusty są zdatne do spożycia przez długi okres czasu w efekcie wystawienia na działanie…

Więcej
Dbanie o zdrowie Robienie zakupów Tematyka żywnościowa 

Zdrowie w szklance – sok z kiszonych buraków i kapusty

Artykuły fermentowane po latach zapomnienia znów wracają do menu Polaków. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają też nowe, dotychczas mniej znane warzywa oraz owoce. Kiedy piszemy o leczniczych walorach fermentowanej żywności nie można zapomnieć też o napojach takich jak kefir, kombucza albo rozmaitego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Głównie te ostatnie są warte zainteresowania – pozwalają w prosty i błyskawiczny sposób wprowadzić do naszego ciała substancje niezastąpione dla jego właściwego działania. Jakie witaminy zawiera sok z kiszonej buraków i kapusty? Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w…

Więcej
Robienie zakupów Tematyka żywnościowa 

Najdroższa kawa świata

Za najdroższą kawę na świecie uchodzi Kopi Luwak, ale kaw o zawrotnych cenach jest więcej, a Kopi Luwak wcale nie jest wśród nich najdroższa, choć zapewne jest najbardziej kontrowersyjna. W tym artykule przedstawiamy kilka najdroższych kaw świata. Kopi Luwak – najbardziej kontrowersyjna kawa świata 700 dolarów za kilogram – tak wysoko może sięgać cena Kopi Luwak. Wynika ona ze specyfiki produkcji kawy, ponieważ wytwarza się ją z ziaren przetrawionych przez łaskuny. Łaskuny to żerujące w nocy zwierzęta wielkości kota, które odżywiają się głównie owocami, między innymi owocami kawowca. Kiedyś uważane…

Więcej